15 Mayıs 2014 Perşembe

iftira ile ilgili sözler

Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: Mirac gecesinde, bakır tırnakları olan bir kavme uğradım. Bunlarla yüzlerini (ve göğüslerini) tırmalıyorlardı. Ey Cebrail! Bunlar da kim?" diye sordum. Bunlar, dedi, insanların etlerini yiyenler ve ırzlarını (şereflerini) payimal edenlerdir. Ebu 

Davud, Edeb 40, (4878, 4879)

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki Yalan söylemek ve iftira etmek haramdır, sakınmak lazımdır Bu iki fenalık, her dinde de haram idi Cezaları çok ağırdır (C3, m34) İftira büyük günahtır ve çok fenadır Bunda yalan söylemek de vardır ki, yalan, her dinde haramdır İftirada bir mümini incitmek de vardır ki, bu da, başkaca haramdır Bunlardan başka, iftira etmek, yeryüzünde fesat çıkarmaya, ortalığı karıştırmaya sebep olur ki, bu da haramdır (C3, m41) Müslümanlara suizan, zulüm etmek, mallarını gasp etmek gibi ve haset, iftira ve yalan söylemek ve gıybet etmek gibi haramdır (Hadika) Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu Cehenneme sokar)

 [Ebu Davud]

Peygamberlerden başka herkes günah işler. Allahü teâlâ sevdiği kullarının günahlarının cezasını ahirete bırakmaz. Çünkü günah suçtur. Karşılığı cezadır. Dünyada üç sıkıntı verir:
1- Hastalık verir. Sabrederse affeder. Sebeplere yapışmak ve geleni Allah’tan bilmek lazımdır. Ve ne maksatla geldiğini bilerek şükretmeli.

2-
 Günahların affı için ikinci yol maddi sıkıntıdır. Borçlu olmaktır. Borçlarını ödemek için çekilen sıkıntılardır. Bu da günahların affına sebeptir.

3-
 İnsanların yalan ve dedikodu ve iftiralarıyla haksız olarak iftiraya uğramaktır.



İnsanlara ok atmak, dil ile taşlamaktan daha hafiftir. Zira dil taşlaması hedefini şaşırmaz. Süfyan Es-Sevri

Kar gibi olsan yine iftiradan kurtulamazsın. Shakespeare

Maksat iftira atmak olduktan sonra, söylenecek sözmü bulunmaz, fazilet bile iftiranın ekmeğine yağ sürer. Lesage

Bir iftira başka iftiralar doğurur ve yerleştiği yerde ebediyen kalır. Shakespeare

İftira eşek arısına benzer, onu ilk vuruşta öldüremeyecekseniz, hiç dokunmamak daha iyidir. Bernard Shaw

İftira, kılıçtan daha zalim silahtır, çünkü iftiranın açtığı yaralar hiç kapanmaz. Henry Fielding

İftira kötü köpek gibidir, kaçanın ardından ürür, pervasızlıkla yüzüne baktın mı sesini keser. G. Csiky

İkiyüzlülüğü, dalkavukluğu beceren, iftirayı da becerir. Napolyon


Değerliydin Evet Yalan yok..

Değermiydin Yorum yok..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder